Przepisy z podróży - Tabbouleh - Libańska sałatka

by - marca 22, 2018

W mojej głowie już wiele razy pojawiała się myśl, aby zamieszczać tutaj przepisy przywiezione z różnych miejsc świata. Ciągle jednak się wahałam - nie jestem jakimś wybitnym kucharzem, a oglądając Wasze blogi kulinarne (które uwielbiam!) to można powiedzieć, że kucharz ze mnie całkiem przeciętny. Wszystkie wątpliwości co do serii takich postów rozwiały się jednak, kiedy niedawno po raz kolejny przygotowałam libańską sałatkę. Przepis jest banalny, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, jak bardzo dany smak może przywoływać nasze wspomnienia. 
Poza tym to właśnie jeden z powodów, dla których tak bardzo kocham podróże. To możliwość próbowania, poznawania nowych smaków!
Możecie nie wierzyć, ale jeszcze kilka lat temu moja "dieta" opierała się wyłącznie na kilku/kilkunastu produktach. Ciężko było namówić mnie na skosztowanie choćby nawet jakiegoś zwykłego "naszego" warzywa, nie mówiąc już o czymś bardziej egzotycznym. Na szczęście ten okres mam już zdecydowanie za sobą i teraz uwielbiam nowe, kulinarne doznania :))

libańska sałatka, przepisy z podróży

Tabbouleh, czyli libańska sałatka

Przepis przywiozłam z Izraela. Ilekroć jem tabbouleh, za każdym razem "przenoszę" się do Tel Awiwu. 

izrael,


To sałatka popularna w krajach Bliskiego Wschodu, zazwyczaj podawana jako dodatek do głównych dań. Bazą tej potrawy są pomidory, kasza bulgur, ogórek, cebula i duża ilość natki pietruszki oraz mięty. Spotkałam się z różnymi wersjami tej sałatki, ja przedstawię Wam taką, w jakiej się zakochałam :) 


Składniki:
- 1 szklanka kaszy bulgur, opcjonalnie kuskus (ja natomiast często używam kaszy pęczak, według mnie pasuje idealnie)
- 2 pomidory
- ogórek
- 1/2 papryki czerwonej
- cebula
- natka pietruszki
- 2 garście liści mięty
- ząbek czosnku
- sól, pieprz

Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Na początku warto przygotować dressing - połączyć ze sobą wszystkie składniki i odstawić.
2. Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Odcedzić.
3. Posiekać natkę pietruszki oraz liście mięty. Warzywa pokroić w drobną kostkę.
4. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce i wymieszać.
5. Dodać dressing i ponownie wymieszać.

izrael przepisy

izrael przepisy


Smacznego!


Prawda, że banalne? A jakie pyszne i aromatyczne!

Dla mnie ta sałatka jest super nawet jako samodzielne danie (szczególnie do lunch boxa do pracy lub na uczelnię), ale jako dodatek do mięs też się świetnie sprawdza :)



Lubicie próbować nowych rzeczy czy raczej wolicie znane, sprawdzone smaki? :)
A może Wy znacie jakieś potrawy, które kojarzą Wam się z jednym, konkretnym miejscem??


pozdrawiam cieplutko,
kraszynka

You May Also Like

4 komentarze